Translate

donderdag 11 augustus 2011

Duo-expositie bij Galerie Weert


Galerie Weert richt een expositie in met beelden van Tjikkie Kreuger en schilderijen van Dick Schreinders. De expositie wordt op 21 augustus om 14.30 uur geopend en duurt tot en met 2 oktober 2011.
Dick Schreinders, werd in 1970 geboren te Beekbergen als jongste zoon van Anneke en Dick Schreinders sr. Kunst werd bij hem met de paplepel ingegoten; zijn ouders runden tussen 1967 en 1985 Galerie AU 540 in Beekbergen. In die tijd een zeer gerenomeerde galerie met kunstenaars van formaat. Daarnaast waren zowel zijn vader als zijn grootvader, Ben Schreinders, kunstschilders. Als kind schilderde Dick al de eigen omgeving met een geheel eigen penseelvoering en stijl. In de jaren tachtig verhuisde het gezin naar Spanje. Dick werd musicus, maar de schilderkunst bleef trekken. Begin jaren 90 keerde hij terug naar Nederland. Hij schildert voornamelijke landschappen waarbij hij een vette toets gebruikt waarmee hij veelzijdige kleurstellingen neerzet. Het landschap gebruikt hij om dynamiek, energie en beweging uit te drukken.
Tjikkie Kreuger (Leeuwarden,1941), exposeerde met regelmaat in Galerie AU 540 en kwam zo ook de jonge Dick vaak tegen. De contacten waren altijd bijzonder goed, maar verwaterden toen het gezin Schreinders naar Spanje trok. Toen Galerie Weert namens Dick aan haar vroeg om deel te nemen aan een duo-expositie met hem, zei ze meteen: Ja! Het komt niet vaak voor dat de grand dame onder de Nederlandse beeldhouwkunst toevallig nog werk in huis heeft, voor een expositie. Het heeft blijkbaar zo moeten zijn, dat zo'n 30 jaar nadat ze elkaar voor het laatst zagen, ze nu samen gaan exposeren. Tjikkie's werk is zeer bijzonder: de mens staat overduidelijk centraal. Het is geen realistische weergave van de mens, maar ze legt de nadruk op de gevoelens van de mens zoals pijn, liefde, vreugde en geborgenheid. In haar vormentaal accentueert ze met groot gevoel voor proporties en harmonie de belangrijkste kenmerken van datgene wat ze wil weergeven. De lijnen van haar beelden zijn langgerekt. Tjikkie werkt veel in opdracht, daarnaast zijn veel werken opgenomen in particuliere en bedrijfscollecties in Nederland van o.a. De Nederlandse Bank.
Galerie Weert is gevestigd aan Biest 76 in Weert. De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdagen van 10 tot 17 uur en op zondagen van 13 tot 17 uur. En op afspraak.
Meer informatie over Team Jetje