Translate

donderdag 29 september 2011

'Et l'artiste... créa la femme' bij Juffermans


Al in de klassieke oudheid was het vrouwelijk naakt een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Vanaf de Renaissance werd het zelfs een van de belangrijkste thema's in zowel de schilder- als beeldhouwkunst.
Werden in vroeger tijden deze werken vaak als choquerend ervaren en soms verboden of zelfs vernietigd, sinds de tweede helft van de vorige eeuw gelden ze in veel gevallen juist als de meesterwerken in het oeuvre van een kunstenaar. Dit komt tot uiting in de belangrijke museumcollecties en nu brengen op grote internationale veilingen werken met dit thema dan ook topprijzen op.
Kunsthandel Juffermans, Lange Janstraat 10 in Utrecht, presenteert nu een aantal 'naakten' uit de 20ste eeuw tot heden, die behoren tot de favorieten van wijlen Jan Juffermans sr. De expositie bevat schilderijen, tekeningen en grafiek van onder anderen Jan Sluijters, Kees van Dongen, Pablo Picasso, Raoul Dufy, Aristide Maillol, Tsuguharu Fouijita, Marc Chagall, Francis Bacon, Johannes Moesman, Wim Schuhmacher, Willem Paerels, Nicolaas Wijnberg, Karl Goossens, Huib de Ru, Cees Bantzinger, Constant, Corneille, Dolf Zwerver, Huib de Ru, Cees Bantzinger, Kuno Brinks e.a.
Tevens zijn er sculpturen te zien van Pieter d'Hondt, Hans Bayens, Dirk Bus, Ernst Wijnant, en een belangrijk werk van Johan Polet uit de privécollectie van de schilder Jan Sluijters.
Jeroen Hermkens toont een serie recente schilderijen van naaktmodellen die in zijn atelier voor hem poseerden. Klassieke maar ook gedurfde olieverven in de voor hem zo kenmerkende impressionistisch-expressionistische stijl.
De expositie wordt op zondag 9 oktober om 15 uur geopend door Mr. J. W. Lemaier. De foto toont een werk van Jan Sluijters.
Meer informatie over Team Jetje