Translate

dinsdag 4 oktober 2011

The Dweller: Visiting the work of Raoul Dohmen


Vrijdag, 30 september, vond de succesvolle opening plaats van de tentoonstelling ‘The Dweller: Visiting the work of Raoul Dohmen’ in Project Space Rongwrong. Zes jaar na het overlijden van de Amsterdamse kunstenaar, filosoof, vrijmetselaar, sjamaan en reiziger Raoul Dohmen, is er hernieuwde aandacht voor zijn installatie Wolf Council Regalia.
Project Space Rongwrong heeft Hester Jenkins, kunsthistorica en dochter van de kunstenaar, gevraagd een tentoonstelling te organiseren als eerbetoon aan Dohmen en zijn werk. Project Space Rongwrong is gevestigd in de Binnenbantammerstraat 2 in Amsterdam waar Dohmen vanaf 1982 tot aan zijn dood een atelier had. Hier bedacht hij Wolf Council Regalia, een van zijn meest iconische werken, bestaande uit 42 'droomtijd' artefacten. Het sjamanistische werk gebruikte hij als katalysator in bijeenkomsten van de 'The full moon society'.
Dohmen’s installatie ‘Wolf Council Regalia’ (1988), houdt nauw verband met zijn antropologische onderzoek en interesse in de feitelijke band die bestaat met verleden, heden en toekomst, dat door elk levend organisme onbewust wordt ervaren. Dohmen noemde deze zuivere staat ‘Urzeitgeist’. Voor het eerst in twintig jaar zal de installatie weer in het openbaar te zien zijn. Het is een leren gewaad met vogelmasker, behangen met ritualistische voorwerpen. De objecten zijn stuk voor stuk in detail bewerkt, zonder tussenkomst van metalen, een directe verwijzing naar de vergeten vormen van de prehistorie.
Met de tentoonstelling en tijdens discussiebijeenkomsten (zie website voor programma) wordt een intergenerationeel dialoog tussen kunstenaars, kunstcritici en kunstliefhebbers op gang gebracht, mede in het licht van de ontwikkeling en de transformatie van de Nieuwmarktbuurt.
Alle betrokkenen hebben zijn atelier gekend. Dohmen’s aanwezigheid wordt nog steeds gevoeld en is van grote invloed geweest op het ontstaan van deze experimentele ruimte voor hedendaagse kunst.
De expositie is tot en met 13 november te zien. De tentoonstellingsruimte is geopend op zaterdagen en zondagen van 14 tot 18 uur en verder op afspraak.
Rongwrong is een nieuwe tentoonstellingsruimte in de binnenstad van Amsterdam, waar jonge en talentvolle kunstenaars in samenwerking met een curator hun werk kunnen presenteren in een solo- of kleine groepspresentatie. Het programma biedt kunstenaars de mogelijkheid om, vaak voor het eerst, buiten het commerciële circuit en opleidingsinstituut om, na te denken over de presentatie van hun werk en de positie ervan in een bredere context.
Meer informatie over Team Jetje