Translate

vrijdag 9 december 2011

Zeventig kunstenaars bij Nic Jonk


Kunst promoten kreeg Rogier Jonk met de paplepel ingegeven. Zijn vader, de beroemde beeldhouwer Nic Jonk, was de eerste kunstenaar in Nederland met een eigen museum en beeldentuin en die liet zich sponsoren door multinational Nashua. Daar werd toen, dertig jaar geleden, sceptisch op gereageerd. Een kunstenaar mocht immers niet commercieel denken. Na Corneille en Herman Brood denken we daar nu wel iets anders over.
Rogier Jonk zeker, hij bedacht voor Palet, het oudste kunstmagazine van Nederland, een spraakmakende kerstsurprise. Bij elk decembernummer van Palet hoort dit jaar een gratis genummerde en gesigneerde gicléedruk van één van de 70 gerenommeerde kunstenaars die Jonk hiervoor “ronselde”. De ambitieuze kunstenaar maakte van alle kunstenaars een gicléedruk in een oplage van 150 exemplaren. De printen werden gemixt voor de distributie. Bij abonnees van Palet zit in het decembernummer een gicléedruk ingesloten en bij de bladen in de losse verkoop zit een bon, deze kan in museum en beeldentuin Nic Jonk te Grootschermer verzilverd worden voor een prachtig kunstwerk. Niet eerder werkten in Nederland zoveel kunstenaars samen voor één actie met een kunstmagazine en museum.
Wat is nu een gicléedruk? Gicléedruk is een moderne versie van de bewerkelijke litho’s en zeefdrukken, een druktechniek met behulp van digitale technieken. Zo is er ook de term piezoprint of digitale zeefdruk die gebruikt wordt voor deze techniek.
Het slotakkoord van de actie is een 14-daagse expositie in museum en beeldentuin Nic Jonk waar alle printen met de bijbehorende originele werken getoond worden. Voor degene die een specifieke print willen is er in grootschermer de gelegenheid om deze voor een bedrag tussen de €50,- en €125,- aan te schaffen en voor hen die een Palet kopen is er gratis een willekeurige print beschikbaar.
Samen met Jochem Schuit, uitgever van Palet, is Rogier Jonk erg tevreden over het hoge niveau van de kunstwerken en verwachten dan ook honderden bezoekers. Met werken van o.a. Ans Markus, Jan Sierhuis, Peter Diem en Rob Houdijk is het meer dan de moeite waard om de expositie te bezoeken en een Palet aan te schaffen.
Museum en Beeldentuin Nic Jonk is gevestigd aan het Haviksdijkje 5 in Grootschermer. Geopend van 10 tot en met 24 december 2011. Dagelijks van 11 tot 17 uur.
Meer informatie over Team Jetje