Translate

woensdag 15 februari 2012

Gerard de Kleijn Kunstcoryfee 2011


Gerard de Kleijn, directeur van Museum Gouda, is onlangs gekozen tot 'Kunstcoryfee van het jaar 2011', zo meldt Kunstcoryfee.nl Hij heeft die titel te danken aan de verkoop van een kunstwerk van Marlène Dumas, dat ruim een miljoen euro opbracht. Met die verkoop ging hij in tegen de 'Leidraad Afstoting Museale Objecten', die voorschrijft dat een werk bij verkoop aan andere musea moet worden aangeboden.
Met de verkoop veroorzaakte De Kleijn een schok in de kunstwereld. De Museumvereniging dreigde Museum Gouda uit de vereniging te zetten. Een kleine helft van allen die zich uitspraken over de Kunstcoryfee van het jaar 2011 denkt daar anders over: die roemt het besluit als ‘passend in de tijd’ en ‘getuigend van lef’.
Museum Gouda kocht het werk van Marlène Dumas in 1988 voor achttienduizend gulden. Een gigantisch verschil met de nu verkregen verkoopprijs. Het museum zag zich wegens grote financiële nood gedwongen over te gaan tot verkoop. De veiling vormde onderdeel van een akkoord met de Gemeente Gouda over het behoud van het museum.
Uiteindelijk heeft de Nederlandse Museumvereniging besloten dat Museum Gouda lid kan blijven van de vereniging.De museumkaart blijft daardoor ook voor dit museum geldig.

Foto: Jolanda Meulendijks
Meer informatie over Team Jetje