Translate

donderdag 2 augustus 2012

Competitie 'Schilderij van het Jaar'

‘Schilderij van het Jaar’ is de eerste landelijke verkiezing voor het mooiste schilderij van Nederland. Tot en met 1 oktober 2012 kan iedereen zich voor deze wedstrijd inschrijven. Dit doe je door een foto van je beste schilderij(en) te uploaden op de website van ‘Schilderij van het Jaar’. Je kunt met maximaal drie werken aan de wedstrijd meedoen.
Het onderwerp, de techniek en het formaat van het schilderij zijn helemaal vrij. Dus acryl, olieverf en ook aquarel zijn toegestaan. Zolang het maar een schilderij is in een natte techniek is. Een tekening kan dus niet meedingen. Dieren, landschappen, bloemen, abstract, minimalistisch, impressionistisch, expressionistisch, alles is toegestaan! Je schilderij mag vierkant, liggend of staand zijn.
Op 1 oktober 2012 sluit de inschrijving en dan kan tot en met 1 december het publiek stemmen op zijn of haar favoriete schilderij. Iedereen mag maar één keer op hetzelfde schilderij stemmen. Stemmen op verschillende schilderijen is wel mogelijk.
Op 1 december 2012 sluit de publieksronde. De twaalf schilderijen met de meeste stemmen worden beoordeeld door een gerenommeerde 12-koppige vakjury. Zij kiezen het ‘Schilderij van het Jaar’ 2012 en maken de winnaar bekend op 12 december 2012.
Hoe beter de foto van je schilderij is, hoe beter de indruk is die het publiek en de jury ervan krijgen. Je hoeft je werk niet per se te laten fotograferen door een professionele fotograaf om een goede foto te krijgen, hoewel het erg handig kan zijn. Bij een werk-achter-glas is het belangrijk dat je het werk uit de lijst haalt om ongewenste reflecties te voorkomen. Ook een gevernist schilderij kan reflecties geven; gebruik in dat geval een polarisatiefilter voor je lens.
Deelname aan ‘Schilderij van het Jaar’ 2012 kost € 19,50 voor het eerste schilderij, € 12,50 voor het tweede en € 12,50 voor het derde schilderij. Bovendien worden de twaalf meest gewaardeerde werken geëxposeerd in een Nederlands museum en reizen daarna af naar het buitenland.
Iedere deelnemer krijgt in elk geval een oorkonde als bewijs van deelname en een naamsvermelding in de catalogus. Wil je een hele pagina in de catalogus, dan betaal je hiervoor € 30,00. Je krijgt dan twee catalogi gratis.
De organisatie van ‘Schilderij van het Jaar’ is in handen van nr58 uitgeverij in Alkmaar.

Foto: 'Het meisje met de parel' van Frank de Leeuw
Meer informatie over Team Jetje