Translate

vrijdag 24 augustus 2012

Expositie Isaac Israels verlengd

Het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 in Amsterdam heeft deze zomer een bijzondere primeur: voor het eerst is een tentoonstelling georganiseerd rond het Amsterdamse werk van Isaac Israels(1865-1934), één van Nederlands belangrijkste impressionisten.
De werken komen uit de collectie van het Stadsarchief zelf en van diverse andere instellingen zoals het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Haags Gemeentemuseum, Museum Boijmans van Beuningen en het Museum Kröller-Müller. Bijzonder zijn ook de bruiklenen uit particulier bezit, waarvan vele niet eerder tentoongesteld zijn.
Recent onderzoek, uitgevoerd door de auteurs van het begeleidende boek in samenwerking met het Stadsarchief heeft veel nieuwe gegevens over de Amsterdamse periode van Isaac Israels aan het licht gebracht. Voor het eerst zijn de brieven gebruikt die Israels aan zijn vriend, de literator Frans Erens, stuurde. Het archief van Erens is nog steeds in particulier bezit. Die correspondentie bevatte veel onbekende gegevens over leven en werk van Israels.
Door topografisch onderzoek is van een groot aantal werken nu eindelijk de juiste locatie vastgesteld. Zo blijkt bijvoorbeeld een werk dat voorheen gelokaliseerd was als Kalverstraat/hoek Spui in werkelijkheid door Israels gemaakt te zijn op de kruising van de Warmoesstraat en de voormalige Vijgendam. En een tekening van het Rembrandtplein is in werkelijkheid een gezicht in de Ferdinand Bolstraat.
Op de tentoonstelling worden ook persoonlijke documenten en brieven getoond die een indruk geven van het leven van Isaac Israels en van zijn artistieke opvattingen. Israels wordt vaak in één adem genoemd met George Hendrik Breitner, maar de relatie tussen beiden was niet altijd zo goed als vaak wordt aangenomen. Het Stadsarchief is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De expositie is verlengd tot 9 september.
De foto toont Isaac Israels' werk De hoedenwinkel van P. Mars & Co, Nieuwendijk 204, olieverf op doek, 1894. Israels huurde in februari 1894 een kamer op de Nieuwendijk boven de garen- en bandwinkel van Mendelson om de tegenoverliggende winkels te schilderen. Dit schilderij is afkomstig uit de collectie van het Groninger Museum (in bruikleen van Stichting J.B. Scholtenfonds); de foto is van John Stoel.
Van bezoekers van de tentoonstelling vernamen wij dat de expositie niet alleen heel bijzonder is, maar dat ook het gebouw van het Stadsarchief al de moeite van een bezoek waard is.
Meer informatie over Team Jetje