dinsdag 30 september 2014

Expositie UP HIGH & CLOSE DOWN bij Ars in Leiden


UP HIGH & CLOSE DOWN

Loukie Hoos & Burkhardt Söll
Tekeningen, schilderijen, gouaches en etsen

5 tot/met 19 oktober 2014
bij ARS AEMULA NATURAE in Leiden Pieterskerkgracht 9A

Beide kunstenaars schilderden eerst figuratief, maar gingen steeds meer abstraheren, zonder de band met de waarneming los te laten.

Söll en Hoos hebben geregeld samen gewerkt. In hun projecten werd een model, landschap of stilleven steeds opnieuw weergegeven en onderging zo tal van transformaties. De waarneming stond centraal.
Deze werkwijze is te zien in Söll's expressieve gouaches en schilderijen van het berglandschap van Montafon, waar hij al vele jaren 's zomers op steeds hetzelfde alpenweitje atelier houdt.

Ook zijn nieuwe serie geëtste super-realistische zelfportretten is, in dit opzicht, verwant. Op het eerste gezicht heel ander werk dan de recente grote etsen waarop Söll jeugdherinneringen in geheimzinnige landschappen plaatst. Maar zoals deze schilder -die ook componist is- zegt: 'ondergronds is mijn muziek met mijn beeldende kunst verbonden'.

Hoos studeerde in 2000 af aan de Haagse academie, zij is -als kunstenaar- bijna 40 jaar jonger dan Söll en heeft van hem geleerd, ook in het alpenweitje. Zij laat bij ARS een selectie zien uit haar serie 'boomschilderijen', variërende bewerkingen van een paar simpele 'boomtekeningen'. In haar recente werk is de horizon losgelaten. De schilderijen zijn kantelbaar. Onderzoek naar de mogelijkheden van dit uitgangspunt heeft haar -in haar allerlaatste werk- geïnspireerd tot nieuwe manieren van omgaan met ruimte.

De tentoonstelling is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00–17.00 u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten