Kunst verkoopt zichzelf. Ja toch?
Of is er méér nodig?"
Helaas, de harde realiteit vertelt een ander verhaal
Veel kunstenaars hopen dat hun werk voor zich spreekt, maar de realiteit is anders. In een wereld waar kunstliefhebbers niet altijd kunstkenners zijn, speelt het verhaal achter het kunstwerk een cruciale rol. Hoe zorg je ervoor dat jouw kunst niet alleen gezien, maar ook begrepen én gekocht wordt?
Veel kunstenaars vinden dat de verkoop van hun kunstwerken vooral door die zelfde kunstwerken moet gebeuren. Ze worden vaak fraai gearrangeerd aan de wand van de galerie of in de stand van de kunstbeurs opgehangen, op een sokkel neergezet of in een vitrinekast opgeslagen. Daar ligt het dus niet aan dat de verkoop zeker de laatste jaren flink stagneert.
Een kunstenaar of kunstverzamelaar zal de wervende kracht van kunstwerken nog wel herkennen. Die zien wel of er de nodige emotie in het werk is gelegd en wat de bedoeling van de maker geweest zal zijn. Maar bij niet-kunstkenners ligt dat anders. En dat is wel met afstand de grootste groep potentiële kopers. En die groep zullen we aan de hand moeten nemen als we verkopen willen. Die groep wil een verhaal. Of zoals dat tegenwoordig wat modieus heet: Een narratief. Een verhaal dat ze door kunnen vertellen aan mensen die de gekochte kunstwerken willen bewonderen en begrijpen. En dat verhaal moet ook allerlei andere
Dat aan de hand nemen doen we door ze te vertellen wat ze zien. Niet letterlijk, want een verteller kan niet overal tegelijk zijn, maar door verhalen te schrijven waar een eventuele koper de achtergronden van het werk in terug kan vinden. Maar daar blijft het niet bij. Ook van de verkoper wil een potentiële koper het nodige weten. Een biografie bijvoorbeeld. Of een toekomstvisie. Een beschouwing over de moderne stromingen in de kunst samen met het verhaal hoe zijn of haar kunst daar in past.
Al met al vraagt het verkopen van kunst om tekst. Veel tekst zelfs. En niet elke kunstenaar heeft er zin in om dat te gaan schrijven. Die maken meestal liever mooie kunst. Daar zijn ze goed in en daar steken ze dan ook bij voorkeur hun tijd in. En dus zijn we eens gaan kijken hoe dat opgelost kan worden.
Natuurlijk kun je als kunstenaar een tekstbureau inhuren. Dat spreekt vanzelf. Maar het heeft dan natuurlijk wel sterk de voorkeur als je tekstbureau de kunstwereld een beetje kent en de taal van de kunstenaars spreekt of minimaal goed begrijpt. En dat dan weet te vertalen naar de wereld van de niet-kunstkenner. Dat soort tekstbureaus is minder dik gezaaid dan de algemene bureaus die je bij wijze van spreken op de hoek van elke straat aan kunt treffen. En die bureaus hebben nog een nadeel. Die willen ook leven en vragen vaak een pittig tarief, zeker voor kunstenaars die vaak toch niet tot de rijkste groep van de samenleving behoren, op een paar uitzonderingen na.
Gisteren hebben we al iets van het nieuwe bedrijf gezien. Sibie Kunst Communicatie komt met een flink aantal producten om de kloof tussen kunstenaar en niet-kunstkenner te overbruggen. En daar hoort een speciaal tekstbureau, gericht op de kunstwereld natuurlijk bij. We kennen de kunstwereld en passen onze tarieven aan op die wereld. Die tarieven zijn heel schappelijk, al zeggen we dat natuurlijk zelf maar dan kijken we vooral naar de tarieven van de concurrentie. Kijk eens rond op het weblog https://sibieschrijft.blogspot.com en heb je belangstelling dan is er via dat blog wel contact te leggen.
Doe je het schrijfwerk toch liever zelf? In het binnenkort verschijnende kunstbuffet zul veel tips en handigheden aan gaan treffen om zelf het schrijfwerk bij je kunst ter hand te nemen.