Nieuws op het gebied van kunst in verschillende vormen, fotografie en modelwerk
Zoeken in deze blog
Translate
vrijdag 12 augustus 2011
Marianne Rouw exposeert 'urbex foto's'
In de maand september exposeert fotografe Marianne Rouw haar 'urban exploring' foto's in de CODA Centrale bibliotheek in Apeldoorn.
'Urban exploring’, ook wel ‘urbex’ genoemd, verwijst naar het zoeken naar (en meestal fotograferen van) bijzondere stedelijke of landelijke locaties. Verlaten industrieterreinen en kantoorgebouwen zijn geliefde onderwerpen, evenals panden met een mooie architectuur, zoals kastelen, kerken en ruïnes. De expositie 'De kracht van verval' toont diverse urbex foto’s van Marianne Rouw.
Urban explorers hebben vaak hun eigen specialiteit of interesse. Zo fotograferen sommigen vooral (verkeers)tunnels, mijnschachten, mergelgrotten, riolen, of de holle ruimtes onder een brug. Anderen richten zich op verlaten vliegvelden, vakantiedorpen of oefenterreinen voor het leger. Ook zijn er urban explorers voor wie het lopen over (verlaten) spoorlijnen favoriet is. De meeste explorers zijn puur uit op het maken van mooie foto's of video's; een enkeling is vooral op zoek naar een kick, zoals het beklimmen van hoge bruggen en communicatiepalen.
Er is geen vereniging van urban explorers, maar het algemeen geldende motto is "leave nothing but footprints, take nothing but pictures" (‘Laat slechts voetstappen achter, neem slechts foto’s mee’). Hoewel ze zich niet zelden op verboden terrein begeven, proberen de meeste explorers geen wetten te overtreden. Om ontdekking door vandalen te voorkomen, worden gefotografeerde locaties binnen de urbex scene altijd voorzien van een andere naam.
Sinds tweeënhalf jaar is Marianne Rouw actief als fotograaf, naast haar werk als recovery-verpleegkundige. Na een basiscursus digitale fotografie bij het ROC in Apeldoorn, rondde ze de basisopleiding aan de Fotoacademie af. Op zoek naar speciale plekken om te fotograferen, raakte ze geïnteresseerd in urban exploring. Haar focus ligt voornamelijk op industrie, kastelen en verlaten huizen. Met een groepje vrouwelijke gelijkgestemden trekt ze er regelmatig op uit, vooral naar Duitsland en België. Ze probeert zoveel mogelijk de geschiedenis van de gefotografeerde lokatie te achterhalen, wat een extra dimensie geeft aan de lokatie en de foto’s. Via online fora onderhoudt ze contacten met andere urbex fotografen.
De kracht van verval is de gehele maand september tijdens de openingsuren vrij te bezichtigen in CODA Centrale Bibliotheek.
Labels:
centrale bibliotheek,
coda,
fotografie,
marianne rouw,
urban exploring,
urbex