Authenticiteit als sleutel tot succes in marketing en verkoop van kunst
De macht van waarden die echt nageleefd worden
De voorsprong van de authentieke kunstenaar
In de hedendaagse wereld van kunstmarketing en verkoop van kunst is "authentiek zijn" van de kunstenaar het nieuwe toverwoord. Het heel concept rond authenticiteit lijkt niet alleen een trend geworden, Nee, het is zelfs een fundamenteel onderdeel geworden van de manier waarop kunstenaars met aandacht voor hun branding, zich profileren en met hun klanten communiceren. Consumenten waarderen in het algemeen steeds meer eerlijke, transparante en authentieke merken en dat geldt ook in sterke mate in de kunsthandel. Dat betekent dat de manier waarop kunstenaars zich presenteren en hun kunstwerken aanbieden een directe en zeer grote invloed heeft op hun uiteindelijke succes. In een tijd waarin het aanbod van kunst de vraag er naar ver en ver overschrijdt, kan authenticiteit een kunstenaar uitstekend onderscheiden van zijn of haar concurrentie.
Wat is de waarde van authenticiteit in de kunst
Bij het soms wat vage begrip authenticiteit draait alles om eerlijkheid, transparantie en het onder alle omstandigheden trouw blijven aan je eigen waarden. Voor bedrijven betekent dit in de praktijk dat ze niet alleen hun product of diensten aanbieden, maar dat ze er ook een verhaal bij vertellen dat opgepakt wordt door de doelgroep omdat het met hun waarden en overtuigingen overeenkomt. En dat geldt ook voor kunstenaars die zichtbaar willen worden en willen verkopen.
In plaats van te proberen om voor de buitenwereld voor een perfect en gepolijst imago te zorgen, kiezen steeds meer kunstenaars ervoor om hun ware gezicht te laten zien. En dat is inclusief hun fouten, successen, en de soms lange en moeizame reis die ze hebben doorgemaakt om te komen waar ze nu zijn.
Een kunstenaar die authentiek is, heeft een heldere missie en waarden die heel duidelijk worden gecommuniceerd. Het laat zien wie je als kunstenaar bent, waar je voor staat en waarom je doet wat je doet. Dit draagt bij aan het zorgen voor een sterkere emotionele band met je consument. In plaats van een product te verkopen, wordt er voor een ervaring gezorgd waarin mogelijke kopers zich gehoord en begrepen voelen.
De rol van authenticiteit in de verkoop
In de verkoop is authenticiteit niet alleen een manier om de aandacht van klanten te trekken. Het is ook een perfecte manier om duurzame relaties tussen kunstenaar en kopen op te bouwen. Kopers willen steeds meer weten wie ze steunen en waar hun geld naartoe gaat. Ze willen niet simpelweg meer een kunstwerk kopen, maar ze willen zich verbonden voelen met de waarden van de kunstenaar.
Een authentieke benadering van verkoop helpt op deze manier om voor vertrouwen tussen kunstnaar en koper te zorgen. En zoals waarschijnlijk wel bekend is dat één van de belangrijkste factoren voor succes in een dergelijke zakelijke relatie. In een wereld waarin consumenten vaak zeer sceptisch staan tegenover reclame, waar ze ook nog eens de gehele dag mee worden bestookt, kunnen transparantie en eerlijkheid ervoor zorgen dat mogelijke kopers zich meer op hun gemak gaan voelen bij het nemen van aankoopbeslissingen. Kunstenaars die zichzelf kwetsbaar op durven stellen, die geen beloftes maken die ze niet waar kunnen maken en die volkomen eerlijk zijn over de uitdagingen die ze tegenkomen, wekken veel meer vertrouwen op bij hun klanten dan die kunstenaars waar alles probleemloos lijkt te gaan.
Klanten voelen zich in het algemeen vaak meer verbonden met merken die oprecht en transparant zijn, in plaats van met merken die proberen een perfect, maar herkenbaar nep-imago neer te zetten. Bij het kopen van kunst is dat niet anders. In veel gevallen kunnen klanten de onoprechtheid van een kunstenaar prima aanvoelen, wat kan leiden tot wantrouwen en uiteindelijk toch het verlies van een mogelijke klant. Authenticiteit zorgt ervoor dat je als kunstenaar geloofwaardig blijft. En dat is een belangrijke eigenschap van de kunstenaar, essentieel in een tijd waarin consumenten steeds meer kritische vragen stellen bij wat ze kopen.
De kracht van verhalen en missies
Een van de meest effectieve manieren waarop bedrijven (en dus ook kunstenaars) hun authenticiteit kunnen uitstralen, is door middel van het vertellen van verhalen. Een goed verhaal kan iets tot leven brengen, het kan een de missie en waarden ervan duidelijk maken. Maar het grootste voordeel is dat het klanten emotioneel kan betrekken. Kunstenaars die hun reis uit het verleden delen – de uitdagingen die ze hebben overwonnen, de mens achter de kunstenaar en hun diepste overtuigingen – zorgen voor een verhaal dat klanten kunnen begrijpen en waar ze in geloven.
Een algemeen voorbeeld: Kleine bedrijven die zich richten op duurzame productie of ethische inkooppraktijken kunnen het verhaal van hun oprichters vertellen, de visie achter hun merk uitleggen en de impact van al hun werk op de gemeenschap of het milieu benadrukken. Dit soort verhalen spreken tot de verbeelding en roepen gevoelens op van verbondenheid en steun. Voor kunstenaars geldt iets vergelijkbaars. Zij kunnen vertellen waarom ze kunstenaar zijn geworden. Wat ze voor boodschap in hun kunst verwerken en hoe ze tot die boodschap zijn gekomen. Allemaal zaken die een kunstenaar geloofwaardig maken.
Klanten willen niet alleen kopen wat een merk van een bedrijf te bieden heeft, ze willen ook door het kopen van dat merk bijdragen aan een groter doel of een positieve verandering in de wereld. Belangrijk is dus ook dat je als kunstenaar iets van dat doel laat zien. Maak het doel geloofwaardig en haalbaar en maak het aantrekkelijk voor mogelijke klanten om je erbij te volgen.
Daarnaast heeft de transparantie die gepaard gaat met authentieke communicatie invloed op de manier waarop bedrijven omgaan met feedback en kritiek. Een bedrijf dat authentiek is, is niet bang om gemaakte fouten ruiterlijk toe te geven. En om te leren van de gemaakte fouten. Dit opent de deur voor eerlijke gesprekken en feedback die uiteindelijk kunnen leiden tot verbetering en groei. Ook hier ligt de situatie in de kunst weer niet anders.
Het belang van consistentie
Authenticiteit is niet iets dat je alleen tijdens marketingcampagnes kunt toepassen en daarna verder wel kunt negeren. Het moet daar al het werk van een kunstenaar, inclusief allerlei nevenactiviteiten en andere zichtbare acties, consistent worden gehandhaafd. Of het nu gaat om service richting je kopers, ontwikkeling van nieuwe concepten en innovatie of interactie op sociale media, alles moet de waarden en het verhaal weerspiegelen die je als kunstenaar uit wil dragen. Als je als kunstenaar bijvoorbeeld beweert dat je duurzaamheid hoog in het vaandel draagt maar vervolgens op vakantie naar de andere kant van de wereld vliegt, een actie die aantoonbaar schadelijk is voor het milieu, zal het vertrouwen van de klant snel verdwijnen. Klanten hebben vaak een hele goede bullshitantenne die overgevoelig is voor hypocriet gedrag.
Consistentie in je authenticiteit versterkt daardoor je boodschap. Het zorgt er voor dat klanten niet in verwarring worden gebracht door tegenstrijdige signalen. Dit geldt voor zowel de manier waarop een merk zich in reclame en andere uitingen uitdrukt, als bij alle acties die het onderneemt. Er moet een heldere, herkenbare lijn in zitten die langs de beweerde waarden loopt. Klanten verwachten dat de waarden die een merk beweert te hebben, daadwerkelijk worden weerspiegeld in de manier waarop het opereert.
De toekomst van authenticiteit in de kunstmarketing
Naarmate de markt steeds competitiever wordt (en gezien het aanbod aan kunstenaars in Nederland), zal authenticiteit alleen maar belangrijker worden. Kopers willen steeds meer materiaal van kunstenaars die zich onderscheiden door hun oprechtheid en transparantie. Kunstenaars die zichzelf zo neer weten te zetten en zichtbaar aanwezig zijn zullen niet alleen overleven, maar ook goede zaken doen. Kunstenaars die erin slagen om een authentieke stem te vinden en hun klanten op een eerlijke manier aan te spreken, zullen in staat zijn om langdurige en loyale relaties op te bouwen, die veel verder gaan dan een eenmalige verkoop waar het verder bij blijft.
In de toekomst zal het steeds moeilijker worden voor kunstenaars om zich in de markt te handhaven zonder authenticiteit uit te stralen. De opkomst van sociale media, waar consumenten direct kunnen communiceren met de makers van de kunst zorgt ervoor dat bedrijven voortdurend verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun acties en uitspraken. In elk geval maakt social media je gedrag, zeker ten opzichte van waarden die je uitstraalt, uitermate zichtbaar. Kopers zullen zich steeds meer richten op kunstenaars die hun woorden omzetten in daden. Op kunstenaars die niet alleen willen verkopen en geld willen verdienen maar die ook bij willen dragen aan de gemeenschap en de wereld om hen heen.