Translate

maandag 22 juli 2013

Ton Kraanen in Kunstkader

Ton Kraanen (1936)



Een overtuigend expressionist wordt hij genoemd. Na de opleiding aan kunstacademies in Utrecht en Tilburg was het hem duidelijk dat hij niet een geboren reclametekenaar was.Zijn hart bleek te liggen bij koeien, landschappen en stillevens. Ton Kraanen: "Je kunt het best proberen te schilderen wat er wel is, maar wat je niet ziet"

Hij legt uit dat elk schilderij een uitdaging betekent, waarvan de uitkomst bij de opzet allerminst zeker is, ook bij de maker. Dieren vormen een belangrijk onderwerp in zijn werk. Kranen schilderde in Artis, maar ook in een koeienstal. Kraanen:"Koeien hebben iets menselijks. Graag ben ik in de polder of de stal om de koeien te zien grazen of te horen loeien."

In het atelier krijgen de koeien een eigen gezicht. De definitieve vorm blijft ook voor de kunstenaar heel lang verborgen. Het resultaat is minder mysterieus dan men aan de hand van de werkwijze zou verwachten. De schilderijen zijn merkwaardig realistisch en alle koeien van Kraanen krijgen een eigen naam.

Ton Kranen exposeert bij Kunstkader tot en met  31 augustus. De opening is zondag 28 juli om 14 uur met een hapje en een drankje. Iedereen is welkom!


Team Kunstkader
Nijverheidsweg noord 90
3817 PN  Amersfoort
033-4632502
Meer informatie over Team Jetje