Translate

donderdag 11 november 2021

Dick Keizer, Katharsis

Dick Keizer,  Katharsis

 

Frank de Leeuw schrijft bij dit werk:

In afwachting van de aankondiging van weer strengere maatregelen, in verband met de sterkte stijging van het aantal covid-besmettingen, moest ik weer denken aan een kunstwerk van Dick Keizer.
Kunstschilder Dick Keizer overleed in 2007. Dick schilderde diverse monumentale doeken in een veelal surrealistische stijl. Voor de thema’s putte hij uit belevenissen in zijn eigen leven, die hij op een filosofische manier verbeeldde.
 
Een aantal jaren voor zijn dood schilderde hij ‘Katharsis’. Een doek van 160 x 200 cm.
Katharsis staat voor loutering en geestelijke reiniging van emoties als verdriet en angst. 
 
Dat maakt het onderwerp weer actueel en de symboliek in het werk kan op diverse manieren worden gerelateerd aan de tijd waarin wij nu leven. Een leven met een levensbedreigende pandemie, die ons bestaan in veel opzichten overhoop haalt en voor onzekerheden over de toekomst zorgt.
 
Dick Keizer, Katharsis
Dick Keizer, Katharsis
 
Het beeld toont een verlaten station, een situatie die wij in de afgelopen tijd in alle realiteit hebben meegemaakt. Er rijden weinig treinen; er wordt nauwelijks gevlogen. Je kunt je koffer hebben gepakt, maar ga je nog wel op reis? Je kijkt naar de toekomst vanuit een verduisterd verleden. Je herinneringen aan hoe het was, zijn vastgelegd en zitten als een stapel papieren in een doos, die niet meegaat naar de toekomst. De nieuwe toekomst zal anders zijn dan je herinneringen. Gaat de zon nog verder onder of kijken we juist naar een zonsopkomst, die weer perspectief biedt? 
 
Hoe lang gaat de angst en onzekerheid nog duren? De stationsklok heeft geen wijzers en biedt geen houvast over de tijd. Evenals het opgesloten Vrijheidsbeeld, achter het venster, zitten we vooralsnog in quarantaine en zijn wij onze onbezorgde vrijheid kwijt. Wordt het weer licht en kan de lamp worden uitgedaan? Kunnen we weer naar buiten en vrijuit reizen?
 
Het schilderij van Dick, meer dan vijftien jaar geleden geschilderd, roept deze vragen op, maar laat ons in het duister tasten naar antwoorden.
 
Het schilderij staat bij mij 'in de opslag'. Het is te koop, maar vereist wel een ruime kamer of kantoor- of vergaderruimte. Misschien is het iets voor de kamer van Hugo de Jonge?
 
Frank is op Facebook te bereiken op  https://www.facebook.com/frank.deleeuw.12  of via zijn website www.frankdeleeuw.com

 

Meer informatie over Team Jetje