Wees zelf als kunstenaar een echte innovator
In een wereld waar steeds meer kunstenaars verschijnen die zich allemaal proberen te onderscheiden om de aandacht van het publiek te trekken, is het een centraal onderdeel om niet alleen uniek te zijn in je kunst, maar ook in de manier hoe je jezelf presenteert. Want als kunstenaar heb je te maken met zeer veel concurrentie en het is daarom van groot belang dat je niet alleen je werk, maar ook jezelf als pure innovator op de kaart zet. Dus hoe kun je door opvallend gedrag en creatief gedrag als kunstenaar opvallen? Zowel bij je potentiële klanten als in je omgeving als in de rest van de kunstwereld?
White Sands, New Mexico USA |
Wees geen volger, maar een voorloper
Innovatie gaat niet alleen over het creëren van iets nieuws, maar ook over de manier waarop je jezelf presenteert. Het gaat erom dat je je niet beperkt tot de traditionele manieren van reclame maken en netwerken, maar dat je een nieuwe koers vaart. Veel kunstenaars nemen de veilige weg. Ze zijn actief op sociale media, nemen deel aan tentoonstellingen, beurzen of markten en hopen dan maar dat de aandacht vanzelf wel komt. Dit is echter beslist niet voldoende. Als echte innovator, ook in de kunst, moet je bereid zijn om flink ver buiten de gebaande paden te denken en je communicatie naar een hoger niveau te tillen.
Een goede manier om als kunstenaar op te vallen, is door niet alleen je kunst aan de wereld te tonen, maar ook jezelf te profileren als iemand die durft te experimenteren. Als iemand die niet bang is om nieuwe dingen uit te proberen. Dit kan door het inzetten van nieuwe technologieën, ongewone marketingstrategieën, of door simpelweg met je persoonlijkheid de aandacht te trekken. Een kunstenaar die écht innoveren wil, maakt geen reclame op de traditionele manier, maar creëert een forse "buzz" rondom zichzelf door iets verrassends of gedurfds te doen.
Maak jezelf zichtbaar door creatieve zelfpromotie
Zichtbaarheid is een centraal onderdeel voor elke kunstenaar die serieus wil gaan verkopen. Maar hoe krijg je die zichtbaarheid op een manier die opvalt en niet in de massa verdwijnt? Het antwoord ligt in creatieve zelfpromotie. Gewoon een flyer rondsturen of een simpele post op Instagram plaatsen is lang niet genoeg meer. Je moet je creativiteit die je als kunstenaar hebt, ook gebruiken voor de manier waarop je jezelf in de spotlight zet.
Een eenvoudige manier om op te vallen is door evenementen of pop-up tentoonstellingen te organiseren op ongebruikelijke locaties. Denk aan een kunstshow in een verlaten fabriekspand, een café, of zelfs buiten in een park. Misschien wordt je weggestuurd maar dat vergroot alleen maar de aandacht van het publiek. Er wordt over je gepraat. Hiermee zorg je niet alleen voor een onvergetelijke ervaring voor je bezoekers, maar je hebt ook iets dat mensen met anderen willen delen. Ze zullen het met anderen eerder over jou hebben dan over je kunst, hoe goed die ook is. Want ze zullen je kunst beslist zien, maar ze zullen ook jouw benadering van de kunst en de ruimte die er omheen gemaakt hebt, onthouden.
Daarnaast kan het helpen om je als kunstenaar te verbinden met andere innovatieve gebieden zoals technologie, mode, of zelfs wetenschappelijke innovatie. Werk samen met technologische bedrijven om kunst te creëren die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie of digitale media. Dit toont niet alleen je artistieke veelzijdigheid, maar ook je bereidheid om nieuwe trends en technologieën te over te nemen. En om die daarna te integreren in eigen aanpak, zodat er echt nieuwe kunstvormen kunnen ontstaan.
Durf ook opvallend te zijn in je gedrag
Als je als kunstenaar wilt opvallen, gaat het niet alleen om de kunst die je maakt, maar ook om hoe je jezelf presenteert in je dagelijkse contacten. Durf opvallend te zijn in je gedrag, je kleding, je houding en zelfs in de manier waarop je spreekt. Innovators zijn vaak mensen die zich totaal niet conformeren aan de normen van hun tijd, die bewust de grenzen opzoeken en niet bang zijn om te laten zien wie ze zijn.
Zorg ervoor dat je houding zelfverzekerd is. Als je gelooft in je werk en in wat je doet, zullen anderen dat ook geloven. In plaats van je kunst op een bescheiden manier aan te bieden, moet je durven te zeggen "Dit is mijn werk. Dit is wat ik kan. En dit is waarom het bijzonder is." Pas wanneer je in je eigen waarde gelooft, zullen anderen dat ook doen. Of omgekeerd: Als jij niet eens in jezelf gelooft, waarom zou een ander dat dan wel doen?
Opvallend gedrag kan ook betekenen dat je anders omgaat met feedback en kritiek. Een innovator is niet bang om kritiek te ontvangen, maar gebruikt het eerder als motivatie om verder te groeien. Het betekent ook dat je niet bang bent om je standpunten te uiten, zelfs als ze beslist niet overeenkomen met de gangbare opinies in de kunstwereld. Dit soort gedrag maakt niet alleen dat men je herinnert, maar het zet je ook neer als iemand die de huidige situatie uit durft te dagen.
Zet sociale media in als innovatief platform
In de huidige digitale tijd is sociale media een van de krachtigste tools die je kunt gebruiken om jezelf snel aan grote groepen te presenteren. Maar in plaats van simpelweg een account te hebben en af en toe een foto van je werk te plaatsen, kun je sociale media ook gebruiken als een innovatief platform om je kennis van je doelgroep voor je kunst verder te ontwikkelen.
Maak gebruik van platforms zoals TikTok, YouTube of zelfs twitch.tv, waar je kunt laten zien hoe je kunst maakt, hoe die kunst tot stand komt, waar je een kunstwerk gedetailleerd toelicht en waar je zelfs live met je publiek kunt communiceren. Dit biedt niet alleen een dieper inzicht in wie jij bent als kunstenaar, maar het stelt je in staat om een band op te bouwen met je volgers. Het kan zelfs je kunst in een breder perspectief plaatsen door het te combineren met muziek, technologie, of andere kunstvormen die verder gaan dan de traditionele schilder- of beeldhouwwerk.
Probeer daarnaast te experimenteren met virale marketingtechnieken. Wat kun jij allemaal doen om de aandacht te trekken? Misschien kun je een onverwachte samenwerking aangaan met een ander kunstenaar of een unieke actie opzetten die mensen nieuwsgierig maakt. Zolang je je eigenheid behoudt, zal de nieuwsgierigheid om jouw werk te ontdekken groeien.
Zorg voor soort cultuur rondom je werk
Een echte innovator bouwt niet alleen aan zijn kunst, maar ook aan een cultuur rondom zijn werk. Dit kan door je werk te koppelen aan grotere maatschappelijke thema’s, of door een soort gemeenschap op te zetten van mensen die je visie en stijl waarderen. Bijvoorbeeld, als jouw kunst zich richt op duurzaamheid, maak dan van jouw werk een platform voor bewustwording en educatie. Betrek je publiek actief bij wat je doet en laat ze niet alleen jouw kunst ervaren, maar ook de boodschap die je achter die kunst hebt neergezet.
Door jezelf als kunstenaar te positioneren als iemand die meer doet dan alleen kunst maken, maak je van jezelf een dynamisch merk dat mensen graag willen steunen. Dit zal niet alleen je zichtbaarheid sterk vergroten, maar ook je succes als innovator in de kunstwereld een flinke boost geven.
Samenvattend
Als kunstenaar is het belangrijk om niet alleen te vertrouwen op je talent en je kunstwerken, maar ook op je vermogen om jezelf als innovator te presenteren. Door creatief te zijn in je zelfpromotie, jezelf zichtbaar te maken door opvallend gedrag en je sociale mediakanalen strategisch in te zetten, kun je als kunstenaar opvallen en je werk succesvol verkopen. Vergeet niet dat een echte innovator beslist niet bang is om anders te zijn, en het is precies dit verschil dat ervoor zorgt dat je kunst niet onopgemerkt blijft.