Translate

zaterdag 15 september 2012

Herfstcollectie Kunsthandel Juffermans uitgebreid

Kunsthandel Juffermans, Lange Janstraat 10 in Utrecht kondigt aan deze herst haar collectie te hebben uitgebreid met werk van diverse kunstenaars.
Ondermeer is er werk van Martin Borgord (1869-1935), geboren in Noorwegen en die woonde en werkte als schilder en beeldhouwer in de VS. Hij was bevriend met de familie Singer. Hij woonde en werkte enkele jaren in hun Villa te Laren. Hij werkte in een realistische stijl en als beeldhouwer was hij geïnspireerd door Auguste Rodin. Toon Kelder (1894-1973) was een kunstenaar die altijd een drang tot vernieuwing heeft gehad in zijn werk. Zo ontwikkelde Kelder zich via verschillende artistieke experimenten van expressionistisch schilder tot abstract beeldhouwer. 'Gitane' is een bijzonder werk uit z'n vroege periode.

Nieuw in de collectie zijn ook vier bijzondere werken van Kees van Dongen waaronder de zeer zeldzame pochoir uit 1927 'Vrouw met Hond wandelend aan het Strand'. Een prachtig exemplaar met frisse kleuren van dit gezochte werk. Een andere zeldzame pochoir is uit 1933. Een portret van een charmante jonge vrouw gemaakt voor de menukaart van 'Un Diner aux Chandelles par Van Dongen - Miramar, Cannes', in een zeer kleine oplage speciaal voor dit diner. Ook zeer zeldzaam is het programmaboekje voor 'Le Bal de Fleurs - 14-6-1924' met als omslag een prachtige pochoir van een jonge vrouw met bloemen. Het vierde werk is een schattig uniek tekeningetje in ballpoint dat Van Dongen op late leeftijd maakte van een ezeltje.

Van Marc Chagall is er 'Equilibriste sur Cheval, Paris' uit 1956 Het is een prachtige litho in zwart wit met een onderwerp uit het door hem geliefde circus. Met slechts een paar streken inkt direct op de steen maakte Chagall een briljante tekening die laat zien waarom hij tot de grote kunstenaars van de 20e eeuw behoort. Gedrukt in een zeer kleine oplage van slechts 20 exemplaren gesigneerd in potlood.

Het werk van George Heidweiler (1963) laat zich niet door één noemer vatten. Als kind van zijn tijd beperkt hij zich niet tot het traditionele schilderen. Hij maximedialiseert zijn beeldtaal. In zijn composities worden met kwast of verfroller aangebrachte accenten van vorm en kleur gelijkwaardig aan fragmenten van op reis gemaakte foto's, rasters van in de studio gemaakte reproducties. De Global Village is een terugkerend thema. Zo ook in dit werk op groot formaat van 100 x 200 cm. dat is geïnspireerd door een roadtrip van Las Vegas naar Reno. Hij associeert onbekommerd; naast beeldfragmenten plaatst hij een Japans kauwgomplaatje dat hij ooit op straat vond.

Foto: Bronzen beeld van Martin Borgord
Meer informatie over Team Jetje