woensdag 26 september 2012

De Onafhankelijken vieren 100-jarig bestaan met expositie

Op 25 oktober vindt om 17 uur de feestelijke opening plaats van een jubileumexpositie van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. De expositie is ingericht in het gebouw van CBK Amsterdam, Oranje-Vrijstaatkade 71, in Amsterdam

De jubileumexpositie met als thema “Wat je ziet ben je zelf” laat van elk van de 46 exposerende leden een recent werk zien dat een relatie heeft met een bepaald werk van een oud-lid van de vereniging.
Een kleine afbeelding van dit werk hangt naast het werk van de exposerende kunstenaar met daarbij de motivatie voor deze keuze.
Door de persoonlijke keuze van de exposant zal de bezoeker niet alleen kennismaken met een stukje geschiedenis van de vereniging, maar ook op een andere manier naar het werk van de exposant kijken, immers, wat de kunstenaar ziet (heeft gekozen), zegt ook iets over de kunstenaar zelf: wat je ziet ben je zelf. Tijdens de tentoonstelling is een video te zien waarin alle exposerende leden in een interview hun keuze voor een bepaalde kunstenaar uit het verleden toelichten. Deze video zal als DVD aan de schitterend vormgegeven catalogus worden toegevoegd . In 1912 heeft men ter gelegenheid van de oprichting van De Onafhankelijken, musici opdracht gegeven een stuk te componeren en uit te voeren. Het programmaboekje van deze uitvoering is verloren gegaan, maar de RKD beschikt nog wel over de programma’s van 1919, toen De Onafhankelijken tien concerten en één muzikale voordracht organiseerden, met als voorzitter van het erecomité Willem Mengelberg en als leden de componisten Alphons Diepenbrock en Julius Röntgen. Geheel in deze traditie hebben De Onafhankelijken pianiste en cymbalonspeler Nora Mulder en componist Eric de Clerq uitgenodigd speciaal voor het 100-jarig jublileum een compositie te maken, die tijdens de opening ten gehore zal worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meer informatie over Team Jetje