Translate

zondag 16 september 2012

Groepsexpositie in Oude Raadhuis in Warmond

Vanaf woensdag 19 september tot en met zondag 21 oktober 2012 exposeren Poelie Jansen, Dave Voorvelt en Vera Zegerman in Galerie Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 23 september om 16.00 uur. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15 tot 17 uur, op zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

Poelie Jansen volgde de MTS Vakschool in Schoonhoven en voltooide daar de opleidingen goud- en zilversmeden. Sinds 1994 werkt zij als zelfstandig sieraadontwerper. Het leven levert de inspiratie voor haar werk. Herinneringen, ervaringen, emoties, gedachten, wensen en dromen, kennis, het werk zelf en wat daarop volgt,de natuur en zijn vormen, andere kulturen, reizen en edelstenen vormen de uitgangspunten voor haar sieraden. Door middel van het experiment vindt zij soms wat zij niet had kunnen bedenken en juist dat geeft haar weer inspiratie om op door te gaan. Zij vind het belangrijk om een bepaalde sfeer te creëren in haar sieraden. Daarbij gebruikt zij haar eigen vormentaal en zet deze om naar de sfeer die ze wilt bereiken. Dit kan zijn door de vormgeving, maar ook door de keuze van het materiaal in combinatie met edelstenen of parels. Om inspiratie op te doen voor haar laatste serie sieraden heeft zij een reis gemaakt van twee maanden, door de prachtige landschappen, kustdorpjes en indrukwekkende gebergten van Spanje. Reizend in een camper, met ingebouwde werkbank, heeft zij hier haar sieraden ontworpen en gemaakt.

Schilder Dave Voorvelt is geboren in Kenia en heeft bijna zijn hele leven in Afrika gewoond. Al vanaf zijn prille jeugd gebruikt hij kunst om zichzelf te kunnen uiten. In zijn werk zijn invloeden terug te vinden vanalles wat er op zijn pad is gekomen, van de prachtige Afrikaanse verhalen uit zijn jeugd tot aan de stad Den Haag, waar hij nu woont en zijn studio heeft. De fascinatie voor Europa en zijn Nederlandse achtergrond zijn gecombineerd met diep gewortelde Afrikaanse roots. Zijn stijl kenmerkt zich door het gebruik van magisch realisme met een sterke, surrealistische ondertoon, beinvloed door alles wat er in zijn leefomgeving voorbij komt. De laatste jaren is de nadruk komen te liggen op zijn woonplaats Den Haag en zijn prachtige micro cosmos van culturen, gewoontes en de invloeden van de constant ontwikkelende globalisatie. Zijn talent en zijn observaties van al deze factoren smelten samen in zijn werk, zonder zijn waardering voor het leven en gevoel voor humor te verliezen.

Contact is het sleutelwoord in de objecten en keramiek van Vera Zegerman. Contact tussen contrasten, contact tussen mensen, contact tussen mens en kunst, contact tussen heden en verleden; het zijn allemaal thema's die steeds terugkeren. Vera werkt graag met klei en maakt daarmee unieke handgevormde objecten die er om vragen aangeraakt te worden. Men krijgt dan niet alleen contact met het gladde glazuur en de ruwere huid van de met oxides bewerkte gedeelten, maar voelt ook tegenstellingen tussen hard en zacht door de toepassing van bijvoorbeeld kunstbont of rijstpapier. Voor deze objecten laat zij zich vaak inspireren door organische vormen zoals fossielen. Deze versteende sporen van leven uit het verleden vormen zo een basis waaruit beelden ontstaan die door het bakken weer steen worden en gezien kunnen worden als nieuwe levensvormen. Met glanzend glazuur geeft zij haar beelden opvallende kleuraccenten.

Foto: keramiek object van Vera Zegerman
Meer informatie over Team Jetje